• Merhaba Ziyaretçi,
    Microsoft 365 Uygulamaları ile ilgili yeni haberler, dikkat çekici konular, ilgi ile takip edeceğiniz yazılar için.

    Abone Olun
  • ESTE - Microsoft Office Eğitimleri

    Yeni yıl Microsoft Office Eğitim planlarınız için bütçenizi oluşturmadan önce ESTE eğitim kalitesi ile tanışın. 🙌
    Kullanıcıların ihtiyacı olan yazılı materyal, dosya ve video kaynağı desteğimiz ile tüm ofis çalışanlarının iş süreçlerini rahatlatacak eğitimler planlayın. 🎯
    Microsoft Office eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi için bize ulaşın.

    👉 Microsoft Office Eğitim Talebi

Makale Hangi veritabanını kullanmalıyım?

Bu Makale Yararlı Oldu mu?

  • Evet

  • Hayır


Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.

Zeki Gürsoy

Uzman
Katılım
7 Haz 2018
Mesajlar
40
En iyi yanıt
0
Puanları
18
Konum
Sakarya-Hendek
Az veya çok üzerinde çalıştığım bazı veritabanı sistemlerini tanıtmak istiyorum.

A-) Dosya veritabanları: Bunlar Server/Client yani istemci/sunucu özelliği olmayan veritabanı dosyalarıdır.

1-) MS Access : Türkçe karakter ve index desteği olan bu veritabanının azami boyutu 2 GB dır. Düşük bile olsa "lock" a düşme ihtimali vardır. Paylaşılan bir klasöre yerleştirerek çoklu kullanıcı ile kullanabilirsiniz.

2-) SQLite (Open-Source) : Türkçe charset yoktur. Türkçe harfler UTF-8 ile saklanabilir. Bu da "sort" işleminin doğru olmamasına neden olur. Azami boyutu 140 TB kadar çıkabilir. Procedural SQL desteği yoktur. Veritabanı nesneleri Table, View ve Trigger dır. Stored procedure ve function yoktur.

B-) SQL Server Sistemler: Bunlar Server/Client yani istemci/sunucu özelliği olan, ana makinaya (sunucu) porttan ulaşılabilen sistemlerdir. Gerekli altyapıyı hazırlasanız İnternet üzerinden bile çalışabilirsiniz.

1-) Oracle (Ücretli) : Dünyada en güvenilir olduğu öngörülen sistemdir. Ücretsiz Express edition sürümünde azami veritabanı boyutu 4 GB dır. Tam sürümde 140 TB kadar çıkabilir. Türkçe karakter desteği ve procedural SQL desteği vardır. Kurulum dosyaları 2-3 Gb ve sistem kaynaklarını fazla kullanan bir veritabanıdır.

2-) MS SQL Server (Ücretli) : Ücretsiz Express sürümü de mevcuttur. Türkçe desteği tamdır. Transact SQL (T-SQL) ile istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. SQL Server 2012 Express sürümü ve sonrasında Express sürümleri için azami veritabanı boyutu 4 Gb dır. Büyük metin alanları için full-text search özelliği vardır. Sorguları sürekli cache' leyerek RAM şişmesi benim sevmediğim bir durumdur. "Cursor" kullanımında ciddi sistem kaynağı tüketir. Güçlü bir veritabanı olarak Oracle ile yarışmaktadır.

3-) MariaDB/MySQL (Open-Source) : MariaDB, MySQL' in Oracle tarafından satın alınmasından sonra MySQL kodunun geliştirilmesiyle gelen yeni adıdır. Adını geliştiricinin kızından alır. Azami veritabanı boyutu 64 TB kadar çıkabilen güçlü bir sistemdir. Türkçe desteği ve procedural SQL desteği tamdır.

4-) PostgreSQL (Open-Source) : Teorik olarak veritabanı boyutu sınırsız, table boyutu 32 TB olan çok güçlü bir veritabanıdır. SQL dili Oracle ile oldukça benzerdir. Türkçe desteği vardır ancak sadece Window platformunda sort işlemi "İi" ile "Iı" hatalıdır. Linux server için sort hatası yoktur. Bu hata, karakter sırasını işletim sisteminden almasından kaynaklanır. Bu hata yalnız Windows server için geçerlidir.

5-) Firebird SQL Server (Open-Source) : En sevdiğim ve uzmanı olduğum bu sistem de oldukça güçlü bir veritabanıdır. Azami veritabanı boyutu 64 TB kadar çıkabilir, Türkçe ve procedural SQL desteği tamdır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst Alt